Bad-el harab-ül Basra

Bir zamanlar Basra’da yaşayan bir fakir derviş varmış.  Derviş günlerce aç kalmış ve diğer Basralılardan bir dilim ekmek dilenmiş. Fakat açlığını gidermek için kime başvurduysa olumlu bir yanıt alamamış, hiçkimse ona bir dilim ekmek dahi vermemiş.Sadece bir kasap biraz da alaycı bir amaçla, bir parça çiğ et atmış önüne.Basralı Derviş eti çiğ olarak yiyemeyeceği için, bu sefer de bir ateş istemiş diğer Basralılardan. Fakat kimden ateş istemişse, olumsuz yanıt almış.

www.gozlemgazetesi.com

En sonunda Allaha sığınmaktan, ondan yardım istemekten başka çaresi kalmamış ve “Allahım”demiş, “şu eti pişirecek bir parça ateş ver.”Basralı Dervişin bu duası biter bitmez büyük bir yangın çıkmış Basra’da. Diğer Basralılar canının derdindeyken, derviş bir köşede etini pişirmekle meşgulmüş. Biraz önce yalvardıklarından birisi “Sonunda ateşi de bulmuşsun” deyince derviş “Basra Harab Olduktan Sonra” anlamına gelen o meşhur “Bad-el harab-ül Basra” sözünü söylemiş.

Merkez Bankası 2017 yılından bugüne kadar toplam 8.25 faiz artışı yaptı.  Bu artışların üzerine ilave olarak dün akşam 3 puanlık bir artış daha yapıldı.  Şayet dün 3 puanlık faiz artışı yapacağına, zamanında 1 puanlık artış yapsaydı, ülke ekonomisi bugün bu durumda olmazdı. Ancak, bu geç kalınmış faiz arttırımı, ilk etapta dövizin ateşini düşürerek dolar/tl kurunu 4.55’ler seviyesine çekse de, an itibariyle 4.68-4.70 bandında hareket eden dolar/tl tekrar yukarı yönlü hareketine devam ediyor.

Bu durum da bize, iş işten geçtikten sonra yapılan bu 3 puanlık artışın günü kurtarsa da, ekonomiyi kalıcı bir düzlüğe çıkarmakta yeterli olamayacağını gösteriyor.

Bu arada, Amerikan Merkez bankası FED’in de son toplantısına ait tutanaklar, FED yetkililerinin Haziran toplantısında faiz arttırılmasını destekleyeceğine işaret ediyor.  Eğer önümüzdeki günlerde FED’den de faiz arttırımı çıkarsa, TCMB’nin 7 Haziranda olağan olarak yapacağı toplantısında bir faiz arttırımı kararı daha çıkabilir.