Torba yasa kalıcı hale gelmeli

Mali müşavir ve ekonomist Burak Oğuz, TBMM’de kabul edilen 71 maddelik torba yasa teklifini değerlendirdi. Oğuz, yeni torba yasa için süreklilik vurgusu yaptı.

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. 71 maddelik torba yasada işsizlik maaşında 120 gün prim zorunluluğunun kaldırılmasından kira artışlarının yıllık TÜFE ile sınırlandırılmasına, Cumhurbaşkanı’nın istediği takdirde dilediği belediyeye kaynak ayırmasından yenilenebilir enerji tesislerinde KDV istisnasına kadar birçok değişiklik yer alıyor. 2019’un ilk torba yasasını Ege Telgraf’a değerlendiren Mali Müşavir ve Ekonomist Burak Oğuz, “Toplumdan gelen tepkilere ve anlık ihtiyaçlara bağlı olarak sürekli revize edilen düzenlemelerin temeli piyasa, şirket ve vatandaşların rahatlatılmasına dayanıyor. Mevzuat takip etmekten yorulur hale geldik, bizim kalıcı düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi.

MÜJDELER VAR

Torba yasadaki en önemli maddenin işsizlik ödeneğinde yapılan değişiklik olduğunu belirten Burak Oğuz, yeni düzenleme hakkında şunları söyledi: “3 yıl içinde en az 600 gün prim ödenmesine rağmen işten çıkmadan önce sigortanızın 120 gün kesintisiz ödenmesi gerekiyordu. Örneğin; bir yerde 100 gün çalışıp, bir gün istirahat ettiniz. Yeni işinizde de 20 gün çalışıp işten çıkarıldığınız takdirde işsizlik ödeneğinden yararlanamıyordunuz. Bu yüzden birçok vatandaş mağduriyet yaşadı. Artık son 120 gün kesintisiz çalışma şartı aranmayacak. Şu an işsiz olup bu haktan yararlanamayanlar için bu değişiklik son derece önemli oldu.”

KİRA ARTIŞLARI

Yeni düzenlemelerde ekonomiyi yakından ilgilendiren bir takım muafiyet ve istisnalar olduğunu ve kira artışlarının yıllık TÜFE ile sınırlandırıldığını dile getiren Oğuz, “Varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemlerden elde ettiği gelirler, banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV) istisna tutulacak. Pilotların gelir vergisinden yüzde 70 istisna edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların tesliminde KDV kaldırılıyor. En önemlisi de yenilebilir ve diğer enerji tesislerinde KDV istisnası getiriliyor. Türkiye’nin cari açığının büyük kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını biliyoruz. Dolayısıyla enerji ile ilgili yatırımlara ağırlık vermesi doğru bir strateji. Bunun yanında daha önce ÜFE üzerinden alınan kiralarla ilgili üst sınırlama getirildi ve bundan sonraki kira artışları 12 aylık ortalamaya göre tüketici fiyat endeksi(TÜFE) üzerinden yapılacağı açıklandı. 2018 Aralık ayı rakamlarına baktığımız zaman bu oranın 16.33 olduğunu görüyoruz. Yani mal sahipleri kirayı maksimum 16.33 arttırabilecek” diye konuştu.

ELEŞTİRİLEN MADDE

Son olarak Cumhurbaşkanı’nın dilediği belediyeye kaynak aktarma yetkisini değerlendiren Oğuz, “Seçim öncesi siyasiler tarafından da eleştiri konusu olan düzenlemede belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırımların desteklenmesi için Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesinden bir ödeneğin Cumhurbaşkanlığı tarafından kullandırılması gündeme gelmişti. Bundan sonra Cumhurbaşkanı dilediği belediyelere bu fon üzerinden bütçe aktarabilecek. Önümüzdeki günlerde bunun nerelerde ve nasıl kullanılacağını hep beraber göreceğiz” dedi.

İnanç Zor/Özel Haber